вверх

Отлично

Заполните эту и Наш консультант с вами свяжется

*Ваши данные никогда не будут переданы третим лицам

Кваліфікаційне оцінювання суддів 2016 і 2018: у ВККС розповіли про ТОП-7 основних відмінностей

Фемида , психология , Підготовка до кваліфікаційного оцінювання та кваліфікаційних екзаменів суддів України

01/03/18

2340

#Феміда | #Конкурс ВККС | #Психологічний захист| #FEMIDA | #Підготовка до кваліфікаційного оцінювання та кваліфікаційних екзаменів суддів України

 

У Вищій кваліфікаційній комісії суддів розповіли про основні відмінності кваліфікаційного оцінювання 2018-го року від оцінювання, яке проходили судді в 2016-2017 роках.

 

Резюмуючи всі фактори, можна зробити логічний висновок: скласти іспити стало складніше, а звільнення при невдачі стало неминучим!

 

ТОП-7 основних відмінностей ВККСУ

 

 

ТОП-7 основних відмінностей:

 

1. Звільнення при невдачі стало неминучим!

 

Для суддів, які не пройшли в 2018 році успішно кваліфікаційне оцінювання, наступають тяжчі наслідки, ніж в 2016-му. Якщо раніше суддів, що провалили оцінювання, комісія направляла на півроку на навчання в Національну школу суддів, а потім - на перездачу, то тепер в разі провалу Комісія направляє до Вищої ради правосуддя рекомендацію про звільнення такого судді. Інших варіантів не передбачено.

 


 

2. В разі провалу під час першого етапу - «Іспит», відразу буде подане подання на звільнення у Вищу раду правосуддя!

 

Проходження кваліфікаційного оцінювання для суддів в 2018 році припиняється вже в разі провалу під час першого етапу - іспиту, який складається з теоретичної та практичної частин. Судді, які невдало склали іспит, будуть визнані такими, що не підтвердили кваліфікацію за критерієм особистої компетентності. Для них оцінювання відразу припиниться. Відповідна рекомендація на звільнення судді буде подана Вищій раді правосуддя. У 2016 році Комісія спочатку отримувала результати іспитів, потім проводила співбесіду і тільки після цього виносила вердикт, чи відповідає суддя своїй посаді чи ні.

 


 

3. У 2018 році, щоб успішно пройти кваліфікаційне оцінювання в цілому, суддя повинен набрати не менше 2/3 від максимально можливої кількості балів!

 

Щоб успішно скласти іспит суддя повинен набрати не менше 50% балів від максимальної кількості балів за «Іспит». Щоб успішно пройти оцінювання в цілому, виходячи з оновлених нормативних документів Комісії, суддя повинен набрати не менше 2/3 від максимально можливої кількості балів за все оцінювання.

 

Читайте у "Нашій Бібліотеці Знань": FEMIDA: Як оцінюється суддівський мозок?​

 

 


 

4. Для суддів, які вчинили або підозрюються у вчиненні будь-яких дискредитують вчинків, вдало пройти процедуру оцінювання, майже не реально!

 

Значні труднощі з проходженням оцінювання можуть виникнути у суддів, які вчинили або підозрюються у вчиненні будь-яких дискредитують вчинків: водіння в нетверезому стані, вчинення ДТП з вини судді, вчинення кримінальних правопорушень і т. д. Перерви в оцінюванні таких суддів, як це було в 2016 році, тепер будуть рідкістю. Втім, в ВККС обіцяють ретельно розібратися з кожним таким випадком.

 


 

5. Завдань на «Іспит» побільшає! 

 

Суддям першої інстанції під час етапу тестування в 2018 році необхідно буде відповісти на 80 питань, а судді апеляційної інстанції - на 100 питань. При цьому питання будуть сформульовані з урахуванням інстанцій, в яких здійснює правосуддя суддя. Втім, частина питань, наприклад, на знання Конституції або антикорупційного законодавства, буде повторюватися для суддів обох інстанцій. При цьому знання усталених правових позицій ВСУ або ВС, як це було в 2016 році, перевірятися більше не буде. Окремою перевірки на знання практики ЄСПЛ також не буде, питання щодо європейської практики будуть зустрічатися в тестових завданнях. У 2016 році практичне завдання тривало всього 30 хвилин, оскільки фактично це був усний іспит з змодельованому справі. У 2018-му суддям належить написати протягом п'яти годин повноцінне судове рішення по модельному справі, на зразок того, що вирішували кандидати до Верховного Суду у 2017 році. Практичні завдання також будуть розраховані виходячи із того, чи здійснює правосуддя суддя в першій інстанції або в апеляційній. 

 


 

6. Треба успішно пройти психологічні тести та співбесіду з психологом!

 

Психологічне тестування для успішного проходження кваліфікаційного оцінювання буде відігравати важливу роль, хоча і не вирішальну. У 2016 році психологічного оцінювання не було взагалі.

 

Читайте у "Нашій Бібліотеці Знань": FEMIDA: Подробности психологического тестирования​

 


 

7. Негативний висновок Громадської ради доброчесності значно погіршує шанси вдало пройти процедуру оцінювання!

 

Обов’язкова участь в процесі кваліфікаційного оцінювання Громадської ради доброчесності, чого не було в 2016 році.

 

Негативний висновок Громадської ради доброчесності

 

 

Автор Олександр Саченко Тренер НЛП | Бізнес тренер |
березень 2018 року

 

Или оставьте свой коментарий.

Наши проекты:

Наши контакты:

Україна, Київ, вул. Липківського, 7

+38 063 156 79 40 (Україна),

alexandrnlp@gmail.com

© 2016 META CONSALTING Все права защищены.

Отлично

Заполните эту форму и начните обучаться азам политтехнологий, увеличив свое конкурентное преимущество

*Ваши данные никогда не будут переданы третим лицам

Отлично

Зарегистрируйся и обучись азам психологической защиты от неконструктивной критики, личностных нападок, оскорблений и провокаций

*Ваши данные никогда не будут переданы третим лицам

Замечательно

Заполните эту форму и Вы зарегистрируетесь

*Ваши данные никогда не будут переданы третим лицам