вверх

Отлично

Заполните эту и Наш консультант с вами свяжется

*Ваши данные никогда не будут переданы третим лицам

FEMIDA: Як оцінюється суддівський мозок?

Фемида , психология , Підготовка до кваліфікаційного оцінювання та кваліфікаційних екзаменів суддів України

27/02/18

9530

#Феміда | #Конкурс ВККС | #Психологічний захист| #FEMIDA | #Підготовка до кваліфікаційного оцінювання та кваліфікаційних екзаменів суддів України

 

Це оглядова стаття, яка намагається розібратися в тому, як під час конкурсу в ВККС оцінюється кандидат і які якості, і вміння впливають на його фінальний рейтинг.

 

Як оцінюється суддівський мозок?

 

Судова реформа стартувала ще в червні 2016- го року, після того, як Верховна Рада прийняла Закон про судоустрій і статус суддів. Його називали революційним. Реформування вирішили почати не з низів, як хотіли спочатку, а з Верховного суду. Передбачалися механізми заміни суддівського корпусу, очищення від тих, хто дискредитував себе і систему (не міг, наприклад, підтвердити походження стану, нерухомості, автомобілів), звільнення за спрощеною процедурою, неповернення відсіяних, постійний моніторинг способу життя суддів, оцінювання рівня доброчесності, обмеження суддівського імунітету, інші нововведення. Ключовим була теза про відновлення довіри до третьої влади, рейтинг якої за останні роки сильно підупав...

 

Після конкурсу до Верховного суду критики на адресу ВККСУ стало ще більше, тому, що конкурс виграли кандидати, які набрали дуже «скромні» бали по профпридатності (знання права окремих спеціалізацій). Як ми пам'ятаємо, ВККС навіть знизило мінімальний прохідний бал (з 74-х до 62-х)! Крім того, деякі кандидати, які виграли конкурс, набрали дуже низькі бали по IQ – тесту (GENERAL SKILLS TEST), що викликало хвилю обурення. Після цих моментів і багатьох інших, виникло закономірне питання: «Хто, як і на якій підставі нараховує бали, які лягають в результат оцінювання?»

 

Читайте у "Нашій Бібліотеці Знань": FEMIDA: Подробности психологического тестирования​

 

Йшов час, але чіткої відповіді ніхто не давав. Члени ВККС апелювали на результати психологічних тестів, до яких вони ніякого відношення не мали. Мовляв кандидат пройшов психологічне тестування, а воно виявило низьку психологічну готовність... В свою чергу Анастасія Дьоміна – менеджер проектів Giunti Psychometrics Ukraine /former OS Ukraine/, компанії, яка займається тестуванням кандидатів до реформованих правоохоронних органів неодноразово заявляла, що компанія «OS Ukraine» є генеральним підрядником ВККСУ. Компанія організує тестування особистих морально-психологічних якостей і загальних здібностей та надає висновки (з показниками нормативного профілю) членам ВККС стосовно кожного кандидата, що бере участь у конкурсі. Тобто співробітники «OS Ukraine» тільки надавали показники нормативного профілю та рекомендовані бали, а члени ВККС уже визначали їх фінішну кількість, яка й визначала місце в загальному рейтингу.

 

До сих пір точно не відомо, як саме відбувається оцінювання кандидатів і за ким «останнє слово», яке визначає кількість балів у фінальному рейтингу.

 

Тим часом 22 лютого 2018 року проходження кваліфікаційного оцінювання почала наступна група (друга хвиля) з 1790 суддів і знову не без сюрпризу! Перший етап кваліфікаційного оцінювання суддів на відповідність займаній посаді замість психологічного тестування (як це було у кандидатів з першої хвилі) змінили на «Іспит»: складання анонімного письмового тестування тривалістю 120 хв. + виконання практичного завдання тривалістю 300 хв.!

 

Читайте у "Нашій Бібліотеці Знань": FEMIDA: Кваліфікаційне оцінювання суддів 2016 і 2018: у ВККС розповіли про ТОП-7 основних відмінностей

 

«Щоб успішно скласти іспит суддя повинен набрати не менше 50% балів від максимальної кількості балів за «Іспит». Щоб успішно пройти оцінювання в цілому суддя повинен набрати не менше 2/3 від максимально можливої кількості балів за всі оцінювання», - зазначив член ВККС Станіслав Щотка.

 

член ВККС Станіслав Щотка                                                                                  член ВККС Станіслав Щотка

 

У Вищій кваліфікаційній комісії суддів відзначили, що судді, які не набрали 50% балів за «Іспит», до наступного етапу оцінювання допущені не будуть.

 

На сьогоднішній момент достовірно відомо, що під час кваліфікаційного оцінювання робота і поведінка суддів місцевих та апеляційних судів оцінюється за критеріями компетентності (професійна, особиста, соціальна), доброчесності та професійної етики. Загальна кількість балів при оцінюванні дорівнює 1000, які розподіляються за критеріями:

 

  • професійна компетентність - 300 балів, 
  • особиста компетентність - 100 балів,
  • соціальна компетентність - 100 балів;
  • професійна етика - 250 балів,
  • доброчесність - 250 балів.

 

Якщо провести орієнтовні розрахунки, то: 300 балів максимально можна отримати по знанню права плюс 700 балів максимально - за психологічний профіль.

 

Якщо мінімально прохідний бал за знання права становить 150 балів, то іншими показниками кандидат повинен добрати 517 балів (69% від максимально можливих), щоб подолати нижню допустиму межу.

 

ПІДГОТОВКА ДО ТЕСТУВАННЯ ВЕРБАЛЬНОГО ТА АБСТРАКТНО-ЛОГІЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ

 

НОРМАТИВНИЙ ПРОФІЛЬ СУДДІ

 

Відповідність суддійським критеріям особистої компетентності оцінювання за такими показниками, як: когнітивні, емотивні, мотиваційно-вольові якості особистості.

 

НОРМАТИВНИЙ ПРОФІЛЬ СУДДІЦі показники визначаються за допомогою відповідних тестувань особистих морально-психологічних якостей і загальних здібностей, та оцінюються на підставі висновку про підсумки таких тестів і по результатам дослідження інформації, яка міститься у суддійському досьє та співбесіди.

 

 

Резюмуючи все вищесказане, можна зробити кілька логічних висновків:

 

По-перше, в процедурі оцінювання немає відсікаючих факторів (які регламентують відсторонення від подальшої участі у конкурсі), крім результатів іспитів 50% (150 балів і вище) по знанню права і 67% (667 балів і вище) в загальному результаті.

 

Наприклад, коли проводився конкурс в НАБУ, відсікаючим фактором була низька оцінка по IQ – тесту (GENERAL SKILLS TEST або Psymetrics TEST). Якщо кандидат не набирав мінімально допустимий бал, то автоматично припиняв подальшу участь в конкурсі.

 

Читайте у "Нашій Бібліотеці Знань": FEMIDA: Сучасні прогресивні методи визначення IQ (Intelligence Quotient)

 

По-друге, якщо Громадська рада доброчесності у своєму висновку встановила, що суддя (кандидат на посаду судді) не відповідає критеріям професійної етики та доброчесності, тобто зробила негативний висновок стосовно кандидата, то це також не є відсікаючим фактором. В пленарному засіданні треба буде довести членам комісії протилежне, щоб вони ухвалили рішення про підтвердження здатності такого судді (кандидата на посаду судді) здійснювати правосуддя у відповідному суді. Вони будуть голосувати і таке рішення повинні підтримати не менше ніж одинадцять її членів [з шістнадцяти].

 

По-третє, під час психологічного оцінювання немає неважливих рис та факторів до яких не слід готуватися. Тому що тестові запитання тестів HCS Integrit Check та BFQ-2 дуже складні та неоднозначні, а отже набрати дуже високі бали з професійної етики та доброчесності буде надзвичайно складно.

 

Наприклад, якщо не тренуватися до тесту, що визначає абстрактно - логічне мислення, то неможливо отримати високі бали особистої компетентності. І хоча максимально їх можна отримати лише 100, навіть 30 балів можуть коштувати кандидату своєї посади.

 

 

ЯКІ МОРАЛЬНІ ЯКОСТІ СУДДІ НАСАМПЕРЕД ОЦІНЮЮТЬСЯ У ПСИХОЛОГІЧНИХ ТЕСТАХ

ЯКІ МОРАЛЬНІ ЯКОСТІ СУДДІ НАСАМПЕРЕД ОЦІНЮЮТЬСЯ У ПСИХОЛОГІЧНИХ ТЕСТАХ

Ці показники визначаються за допомогою тестування особистих морально-психологічних якостей і оцінюються на підставі висновку про підсумки таких тестувань і по результатам дослідження інформації, яка міститься у суддійському досьє і співбесіди.

 

P. S.

Напрошується логічне запитання: «А хто, де і як може допомогти судді підготуватися до даного іспиту?» Адже ризик неправильно відповісти на питання тесту або через зайвого хвилювання невиразно і невпевнено відповідати на питання психолога при дослідженні суддівського досьє, дуже великий.

 

ПІДГОТОВКА ДО ТЕСТУВАННЯ ВЕРБАЛЬНОГО ТА АБСТРАКТНО-ЛОГІЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ

 

Автор Олександр Саченко Тренер НЛП | Бізнес тренер |
лютий 2018 року

Или оставьте свой коментарий.

Наши проекты:

Наши контакты:

Україна, Київ, вул. Липківського, 7

+38 063 156 79 40 (Україна),

alexandrnlp@gmail.com

© 2016 META CONSALTING Все права защищены.

Отлично

Заполните эту форму и начните обучаться азам политтехнологий, увеличив свое конкурентное преимущество

*Ваши данные никогда не будут переданы третим лицам

Отлично

Зарегистрируйся и обучись азам психологической защиты от неконструктивной критики, личностных нападок, оскорблений и провокаций

*Ваши данные никогда не будут переданы третим лицам

Замечательно

Заполните эту форму и Вы зарегистрируетесь

*Ваши данные никогда не будут переданы третим лицам