вверх

Отлично

Заполните эту и Наш консультант с вами свяжется

*Ваши данные никогда не будут переданы третим лицам

FEMIDA: Сучасні прогресивні методи визначення IQ

Фемида , IQ , Підготовка до кваліфікаційного оцінювання та кваліфікаційних екзаменів суддів України

03/03/19

7608

#Феміда | #Конкурс ВККС | #Психологічний захист| #FEMIDA | #Підготовка до кваліфікаційного оцінювання | #Тести вимірювання інтелекту

 

Це оглядова стаття, яка намагається визначити сучасні прогресивні методи визначення IQ (Intelligence Quotient або просто коефіцієнт інтелекту).

 

Сучасні прогресивні методи визначення IQ (Intelligence Quotient)

 

Те, що з кожним роком зростають вимоги до кандидатів на топові посади у тому числі у силові та владні структури, гадаю можна не нагадувати. Це вже стало трендом. І, як що психологічні якості кандидатів оцінюються не так суворо (виключенням є - доброчесність), то визначення рівню IQ - це дуже важке випробування для будь якого претендента. Наприклад, коли проводився конкурс у 2017 року в НАБУ, відсікаючим фактором була низька оцінка по IQ – тесту (GENERAL SKILLS TEST або Psymetrics TEST). Якщо кандидат не набирав мінімально допустимий бал, то автоматично припиняв подальшу участь в конкурсі.

 

Читайте у "Нашій Бібліотеці Знань": FEMIDA: Подробности психологического тестирования​

 

Відразу слід сказати, що більша частина тестів на Ай Кью, які сьогодні можна зустріти, наприклад, в Інтернеті, не дають достовірних результатів, тому що розроблені не професіоналами. Для перевірки свого коефіцієнта інтелекту слід використовувати тільки професійні тести, такі як, тест Амтхауера, тест Равена, тест Векслера, тест Айзенка та тест «Psymetrics». Якогось одного стандартного тесту на IQ на сьогоднішній день не існує.

 

Які когнітивні якості особистості впливають на його фінальний рейтинг?

 

Читайте у "Нашій Бібліотеці Знань": FEMIDA: Як оцінюється суддівський мозок?​

 

Давайте розбиратися.

 

FEMIDA Сучасні прогресивні методи визначення IQ (Intelligence Quotient)

 

ТЕСТИ ВИМІРЮВАННЯ ІНТЕЛЕКТУ:

 

ТЕСТ ВЕКСЛЕРА

або WAIS (що є класичним варіантом тесту Векслера)

 

Розроблений Д. Векслером. вперше була запропонована у 1939 році як шкала Векслер - Бельв’ю, яка стандартизована на виборці людей, віком від 7 до 69 років.

 

Призначений для виміру рівня інтелектуального розвитку.

 

Вважається, що більш точні результати IQ можна отримати, використовуючи, наприклад, тест Векслера. Він широко використовується на Заході і містить цілий комплекс завдань різного характеру (кругозір, здатність приймати рішення і встановлювати зв'язок, увагу, сприйняття, координація та інші). Передбачається, що тест повинен проводитися під наглядом компетентного психолога.

 

Спробуйте знайти правильну відповідь, наприклад, на цій картинці:

 

FEMIDA • ТЕСТ ВЕКСЛЕРА

 

 

 

ТЕСТ РАВЕНА

 

Розроблені Джоном Карлайлом Равеном “Прогресуючі матриці” у 1936 р., містять 60 невербальних таблиць, поділених на 5 серій, кожна з яких має 12 завдань, що поступово ускладняються.

 

Призначення: вимірює три основні психічні процеси: уяву, сприйняття, мислення та загальні здібності до систематизованої, планомірної, методичної, інтелектуальної  діяльності.

 

Іншим відомим тестом є так звані прогресивні матриці Равена. Він оцінює інтелект, розподіляючи ваші результати по декількох категоріях: від низького (дефектного) рівня до особливо високого.  Методика являє собою набір абстрактних фігур, серед яких необхідно виявити одну, відповідну до виданої ілюстрації.

Спробуйте знайти її, наприклад, на цій картинці:

 

FEMIDA • ТЕСТ РАВЕНА

 

 

ТЕСТ АМТХАУЕРА

 

Розроблений Р. Амтхауером у 1953 р. (остання редакція здійснена у 1973 р.)

 

Призначений для дослідження рівня та структури інтелектуального розвитку людей від 13 до 61 року.

 

Більш специфічним тестом оцінки інтелектуальних здібностей є тест Амтхауера. Він пов'язує розумові дані окремо взятої людини з його професійною сферою. Дуже часто такі тести використовуються при прийомі на роботу або при оцінці існуючого персоналу. Застосовуються питання, які вимагають виявити логічний зв'язок між словами, а також арифметичні задачі.

 

Спробуйте знайти правильну відповідь, наприклад, на цьому запитанні:

 

FEMIDA:ТЕСТ АМТХАУЕРА

 

 

 

ТЕСТ АЙЗЕНКА

 

Розроблений англійським психологом Гансом Айзенком.

 

Призначений для оцінки інтелектуальних здібностей, визначення, якою мірою випробуваний володіє нестандартним мисленням.  Для дослідження людей від 18 до 50 років, які мають освіту не нижче середнього.

Тест на IQ Айзенка - це 40 запитань різної складності, відповісти на які необхідно протягом 30 хвилин і хоча тест не містить «провокативних» завдань, але завжди доводиться розглянути кілька шляхів вирішення.

 

Спробуйте знайти правильну відповідь, наприклад, на цій картинці:

 

 

FEMIDA: ТЕСТ АЙЗЕНКА

 

ТЕСТ «Psymetrics»

 

Розроблений і адаптований під українську мову компанією Giunti Psychometrics Ukraine у 2017 році.

 

Призначений як сучасна альтернатива General skills test, з деяким доопрацюванням та ускладненням завдань. Крім визначення рівня здібностей, щодо тієї чи іншої референтної групи, тест оцінює точність і швидкість роботи респондента з інформацією.

 

На даний час тести здібностей «Psymetrics test» - це нове покоління тесту інтелектуальних здібностей, які активно застосовуються роботодавцями під час проведення конкурсів на вакантні посади, наприклад, під час проведення кваліфікаційного оцінювання на відповідність займаній посаді суддівського корпусу, тестування кандидатів на посаду прокурора, під час проведення кваліфікаційного тестування кандидатів на зайняття посад в Національному антикорупційному бюро  Україна (НАБУ), під час конкурсу в новий Верховний Суд України і т.д.).

 

Спробуйте знайти правильну відповідь, наприклад, на цьому запитанні:

 

FEMIDA • ТЕСТ • PSYMETRICS

 

 

Резюме

 

Підсумовуючи статтю, хочеться додати, що, незважаючи навіть на те, що коефіцієнт інтелекту багато в чому обумовлений факторами, що не залежать від людини (генетикою, навколишнім середовищем, статтю, расою то що), інтелектуальні здібності практично кожної людини піддаються тренуванню, іншими словами, їх можна розвивати.

 

Кожна людина в силах підвищити рівень свого інтелекту. Головне - систематично вчитися і не стояти на місці. Існує маса способів, за допомогою яких можна підвищити свій IQ, не вдаючись до особливих програм. Сюди можна віднести банальне читання книг, розгадування кросвордів і сканвордів, складання кубика Рубика , перегляд пізнавальних телепередач і навіть спілкування з розумними і розвиненими людьми. А для додаткової мотивації потрібно завжди згадувати про те, що люди з високим коефіцієнтом інтелекту в набагато меншій мірі схильні до різних захворювань і довше живуть.

 

ПІДГОТОВКА ДО ТЕСТУВАННЯ ВЕРБАЛЬНОГО ТА АБСТРАКТНО-ЛОГІЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ

 

P. S.

Якщо цікаво перевірити правильність своїх рішень на представлені завдання, то ось вірні відповіді:

  • ТЕСТ ВЕКСЛЕРА – А;
  • ТЕСТ РАВЕНА – D;
  • ТЕСТ АМТХАУЕРА – 04;
  • ТЕСТ АЙЗЕНКА – НІ;
  • ТЕСТ «Psymetrics» - С

 

Як що у Вас виникло запитання: «А хто, де і як може допомогти судді підготуватися до даного іспиту?», адже ризик неправильно відповісти на питання тесту, наприклад через зайве хвилювання, дуже великий, то не кваптеся, а зареєструйтеся на спеціальну програму с підготовки до проходження IQ оцінювання!

 

 

Автор Олександр Саченко Тренер НЛП | Бізнес тренер |
березень 2019 року

Или оставьте свой коментарий.

Наши проекты:

Наши контакты:

Україна, Київ, вул. Липківського, 7

+38 063 156 79 40 (Україна),

alexandrnlp@gmail.com

© 2016 META CONSALTING Все права защищены.

Отлично

Заполните эту форму и начните обучаться азам политтехнологий, увеличив свое конкурентное преимущество

*Ваши данные никогда не будут переданы третим лицам

Отлично

Зарегистрируйся и обучись азам психологической защиты от неконструктивной критики, личностных нападок, оскорблений и провокаций

*Ваши данные никогда не будут переданы третим лицам

Замечательно

Заполните эту форму и Вы зарегистрируетесь

*Ваши данные никогда не будут переданы третим лицам